Logo

Baby

Wandelen

Laatst gewijzigd op:

Als je wilt gaan wandelen, zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de leeftijd van je kind en waar je wilt gaan wandelen. Hieronder vind je een aantal veiligheidstips voor als je je kind mee naar buiten neemt.

Kinderwagen

Ongeveer tot de leeftijd van 6 maanden kun je je baby mee uit wandelen nemen in de kinderwagen. Een kinderwagen heeft een platte bak. Je kind ligt er veilig in en is goed beschermd tegen al te veel licht en schokken.

Als je een kinderwagen koopt, bedenk dan goed waarvoor je hem wilt gebruiken en houd rekening met de veiligheid van je kind.

  • Als je veel reist, is een lichte wagen handig.
  • Een zwaardere wagen is geschikt om lekker mee te wandelen of om lopend boodschappen mee te doen.
  • De kinderwagen moet stabiel staan.
  • Er moet een rem op zitten die minstens twee wielen afremt.
  • Je moet de rem gemakkelijk kunnen bedienen.

Wandelwagen of buggy

Als je kind eenmaal kan zitten, kun je het vervoeren in een wandelwagen of buggy. Let daarbij voor de veiligheid op de volgende zaken:

  • Zet je kind het liefst vast met een gordel of tuigje, zodat het er niet uit kan vallen.
  • Let er tijdens het wandelen goed op dat de handen niet buiten de wagen hangen, zodat je kind nergens met de vingers tussen kan komen.
  • Als je stilstaat, is het verstandig de wagen altijd op de rem te zetten.
  • Als je een tas meeneemt, kun je die beter in een mand of net onder de wagen leggen, want als je hem aan de duwbeugel hangt, kan de wagen omvallen door het gewicht.

Draagzak of draagdoek

Al na een week kun je je baby meenemen in een draagdoek. In een draagdoek wordt je baby rechtop gedragen. Deze doek moet je zelf knopen. Let bij de draagdoek goed op dat je baby vrij kan ademen en het niet te warm heeft. Let er verder op dat het hoofd, de rug en de heupen genoeg steun krijgen. Draag je baby nooit onder een dichte jas. Dat is veel te warm.

Je kunt je baby ook in een draagzak dragen. Kijk altijd even vanaf welke leeftijd de baby in de betreffende draagzak mag.

Zelf lopen

Als je kind zelf kan lopen, kun je in het begin beter niet te lange wandelingen maken. Kinderen hebben korte benen en zijn dus sneller moe. Houd ook goed in de gaten dat je kind niet wegloopt, want kinderen zijn nieuwsgierig en zijn zich niet bewust van het verkeer.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Deel deze informatie via social media