Logo

Basisschoolkind

Spel en sport

Laatst gewijzigd op:

Sporten is goed, maar ook bij spel komt je kind in beweging. Bewegen is erg belangrijk voor de ontwikkeling, nu en later.

De voordelen van spelen

Spelen is goed voor het lichaam, de motorische ontwikkeling en de taal. Spelende kinderen leren dat ze rekening moeten houden met anderen. Thuis, op straat, in de speeltuin, bij spelletjes en op school gelden regels waar je je aan hoort te houden. Ze leren daarnaast hoe ze hun fantasie kunnen gebruiken.

De voordelen van sporten

Sporten is goed voor de gezondheid van je kind en een sportclub is ook goed voor de sociale contacten. Voor kinderen zijn er veel mogelijkheden om te gaan sporten. Als je je kind al vroeg laat kennismaken met allerlei sporten, is de kans groot dat het leert dat sporten leuk is. Daar heeft je kind de rest van het leven plezier van.

Voor een goede motorische ontwikkeling is het goed als kinderen zich breed ontwikkelen en veel verschillende sporten doen. Als je kind alleen maar goed tegen een bal kan trappen, maar voor de rest weinig motorisch is ontwikkeld, en bijvoorbeeld niet geleerd heeft te vallen, zal hij minder goed bewegen en eerder geblesseerd raken.

Sportmogelijkheden

Vanaf vier jaar kun je je kind al kennis laten maken met verschillende sporten. Je kunt het natuurlijk inschrijven bij een sportvereniging. Maar ook buurthuizen en (brede) scholen organiseren na school sportactiviteiten. Bovendien kun je ook thuis sporten met je kind. Zo kan bijvoorbeeld dansen in clubverband, maar ook gewoon thuis.

Vanaf vijf jaar kan je kind op zwemles. Rond acht jaar kiest je kind meestal zelf voor een bepaalde sport.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Deel deze informatie via social media