Logo

Baby

Slecht slapen

Laatst gewijzigd op:

In het leven van je baby gebeurt erg veel. Elke dag ontdekt hij weer nieuwe dingen. Baby's verwerken al deze ervaringen in hun slaap.

Slaapritme

Als je baby net geboren is, slaapt hij veel. Je baby heeft een eigen slaapritme. Voor iedere baby is dit anders. In de eerste 6 maanden slapen de meeste baby's 13 tot 15 uur per 24 uur.

Huilen

Sommige baby's huilen zichzelf vaak in slaap, ook als ze 's nachts even wakker worden. Dat kan erbij horen. Is het alleen wat gepruttel, dan kun je het even aankijken. Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten. Werkt dat niet en gaat je baby harder huilen? Pak je kind dan op om het te troosten en leg het weer neer als het helemaal gekalmeerd is.

Als het huilen echt een probleem wordt, dan zijn er verschillende tips die kunnen helpen. Je kunt ook het een ander doen om slaapproblemen te voorkomen.

Moeilijk in slaap vallen

Het kan zijn dat je baby moeilijk in slaap valt. Misschien huilt je kind hard, of blijft het maar huilen.

  • Ga na wat er aan de hand kan zijn. Heeft je kind een vieze luier? Heeft het honger? Of misschien is je kind niet slaperig genoeg? Let goed op slaapsignalen van je kind (bijv. wegkijken, gapen, in de oogjes wrijven).
  • Niet ieder kind heeft evenveel slaap nodig. Als je merkt dat je kindje nog niet moe genoeg is, probeer het iets later dan nog een keer.
  • Misschien huilt je baby omdat hij ergens last van heeft, bijvoorbeeld omdat er een tand doorkomt.
  • Als je baby blijft huilen, is hij niet rustig genoeg om weer in slaap te vallen. Troost je baby tot hij rustiger wordt en leg hem daarna weer terug op de eigen slaapplek.
  • Een vast bedritueel helpt je kind om een goed slaappatroon op te bouwen.

's Nachts wakker worden

Een baby wordt in de eerste maanden 's nachts verschillende keren wakker voor voeding. Na de voeding valt hij weer in slaap. Langzamerhand gaat je baby leren om zelf verder te slapen zonder dat voeding of hulp nodig is.

Veel kinderen zijn 's nachts soms even wakker en vallen dan vanzelf weer in slaap. Maar het kan ook gebeuren dat je baby opeens weer 's nachts je hulp nodig heeft bij het verder slapen. Dat is normaal. Andere baby's zijn juist vroeg wakker.

Dromen

In het leven van je baby gebeurt erg veel. Elke dag ontdekt hij weer nieuwe dingen. Baby's verwerken al deze ervaringen in hun slaap. Soms wordt een kind paniekerig en huilend wakker, omdat het heeft gedroomd. Dat kan heel naar zijn om te zien. Stel je baby gerust door tegen hem te praten, en hem te aaien. Als het nodig is, pak je je kind op tot het weer rustig is.

Als je kind gekalmeerd is, leg je het weer terug in bed. Dit kan een moeilijk moment zijn, omdat je baby dan graag bij je blijft. Probeer je baby gerust te stellen, door erbij te blijven en het eigen bedje weer prettig te maken. Zorg ervoor dat het bedje een veilige en fijne plek is. Blijf erbij tot je kind weer gerust is en kan inslapen.

Deel deze informatie via social media