Logo

Puber

Depressie

Laatst gewijzigd op:

Wisselende stemmingen en dipjes, onzekerheid, rondhangen en ontevredenheid; het hoort eigenlijk allemaal bij de (pre)puberteit. Bij een depressie gaat het om ernstiger emotionele problemen.

Hoe herken je een depressie?

Als je kind zich twee weken of langer erg somber en wanhopig voelt, kan het last hebben van een depressie. Je kind is dan niet meer vrolijk, huilt veel en vindt niets meer grappig. Lichamelijke klachten zijn vaak maagpijn, rugpijn, hoofdpijn, hoge bloeddruk of hyperventilatie. Thuis of op school is je kind waarschijnlijk afwezig en ongeïnteresseerd.

Depressieve kinderen hebben meestal ook een negatief zelfbeeld. Ze kunnen zich waardeloos voelen en een mislukkeling, of ontevreden zijn met hun eigen lichaam en onzeker over seksualiteit en relaties. Ze raken het contact met vrienden en vriendinnen kwijt. Daarnaast kunnen ze pessimistisch zijn, weinig vertrouwen hebben in de toekomst en zelfs veel bezig zijn met de dood.

Wat kun je zelf doen?

Probeer met je kind te praten over zijn of haar gevoelens. Laat merken dat je van je kind houdt en dat je wilt begrijpen waar het mee zit. Laat je kind vertellen waar het mee zit en wuif het niet weg met een zinnetje als: 'Doe niet zo gek.' Als je kind zegt dat het maar beter dood kan zijn, is dat schrikken voor jou als ouder. Toch is het goed om ook hierover samen te praten. Je maakt het daarmee niet erger, het helpt je kind juist als het die gedachten uit kan spreken.

Een depressieve jongere of tiener kan het best actief blijven. Vooral bewegen in de buitenlucht werkt goed tegen een depressie, maar ook een klusje doen en leuke dingen ondernemen kan al helpen. Vraag bijvoorbeeld om een beetje mee te helpen in het gezin. Zo krijgt je kind weinig kans om alleen op de kamer te zitten piekeren.

Ritme in de dag houden is heel belangrijk. Probeer erop te letten dat je puber op tijd gaat slapen en op de normale tijd weer opstaat. Naar school blijven gaan en gezond eten helpt ook.

Hulp zoeken

Als je kind zich langer dan een paar weken somber voelt, is het belangrijk om hulp in te schakelen. Je kunt het best een afspraak maken bij je huisarts. De huisarts kan je kind op basis van de precieze problemen doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp.

Meer informatie

Deel deze informatie via social media