Logo

Baby

Ooievaarsbeet

Laatst gewijzigd op:

Ongeveer een derde van de baby's wordt geboren met kleine roze of rode vlekken op de huid. Deze vlekken zijn vaak grillig gevormd en bevinden zich in de nek of op het gezicht, meestal op de neus, het voorhoofd of de oogleden. Een ooievaarsbeet is een kleine huidaandoening die onschadelijk is en vanzelf verdwijnt. De jeugdarts of huisarts kan bekijken of het niet om een andere vaatafwijking gaat.

Rozerode vlek

Een ooievaarsbeet is een rozerode vlek, die een paar dagen na de geboorte duidelijk zichtbaar wordt. Meestal hebben baby's meer van deze vlekjes bij elkaar. Er kan een groepje vlekjes verschijnen op het voorhoofd van je kind, op de bovenste oogleden of in de haargrens op het achterhoofd. Als ze op het voorhoofd en de oogleden zitten, worden de vlekjes met een lieve term ook wel engeltjeskussen genoemd.

De ooievaar

Vroeger vertelden ouders aan hun kinderen dat baby'tjes gebracht werden door de ooievaar. Om dat fabeltje kracht bij te zetten konden ze laten zien waar de snavel van de ooievaar zijn afdruk had achtergelaten in het nekje van de baby. Zo is de naam ooievaarsbeet ontstaan.

Groepjes bloedvaten in de huid

De vlekjes worden gevormd door groepjes bloedvaten in de huid. Deze bloedvaten zijn tijdelijk wat te wijd en uitgezet; dat geeft een vlekkerig effect. Na verloop van tijd slinken de bloedvaten weer en verdwijnen de vlekjes.

De vlekjes verdwijnen vanzelf

Het kan zes maanden tot een jaar duren voordat de vlekjes verdwenen zijn. In de loop van de tijd worden ze geleidelijk steeds lichter van kleur. De wat grotere en sterker gekleurde plekken in de nek kunnen langer zichtbaar blijven. Deze worden in de loop van de tijd vaak bedekt door de haren van je kind.

Ook als de vlekjes al verdwenen lijken te zijn, kunnen ze af en toe weer even terugkomen wanneer je kind zich inspant of perst bij het poepen, bij een heftige huilbui of wanneer je kind heeft geslapen. Ook wanneer je kind ziek is en koorts heeft, kunnen de vlekjes tijdelijk weer duidelijker worden.

Wil je meer informatie?

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over ooievaarsbeet en ook informatie over andere huidaandoeningen.

Deel deze informatie via social media