Logo

Baby

Verzorgen navel

Laatst gewijzigd op:

Nadat de navelstreng van je baby is doorgeknipt, blijft er een navelstomp over. Die droogt langzaam in, wordt zwart en laat na ongeveer een week vanzelf los.

Verzorging van het navelstompje

Aan de navelstomp hoef je in principe niets te doen. Soms komt er nog wat bloed uit. Laat dit altijd even aan de kraamverzorgende of verloskundige zien.

Navelgranuloom

Het kan gebeuren dat na het loslaten van de navelstomp er een infectie ontstaat. Er groeit dan wild vlees op de plek waar de navelstomp is afgevallen. Je ziet een zacht, roze bobbeltje en de navel kan wat nattig zijn. Het heet navelgranuloom en komt veel voor bij baby's van een paar weken oud.

Probeer de plek zo droog mogelijk te houden. Dep de navel goed droog na het badje. Vouw de bovenrand van de luier naar binnen. zo krijgt de navel lucht en kan het genezen.

Neem contact op met de Jeugdgezondheidszorg als de navel vies ruikt, er vies vocht af komt of als de huid eromheen dik, rood of warm wordt.

Een navelgranuloom gaat meestal vanzelf over voordat je baby 4 weken oud is. Maar het kan ook groeien. Dan kun je twee keer per dag deze stappen volgen. Dit gaat het makkelijkst als je baby slaapt. De meeste baby's blijven erbij doorslapen en lijken er geen last van te hebben.

  1. Maak de navel deppend schoon met een wattenschijfje met lauw water.
  2. Droog de navel deppend af.
  3. Doe een mespuntje zout op het navelgranuloom.
  4. Dek de navel af met een gaasje.
  5. Dep de navel na 20 minuten met een wattenschijfje met lauw water.
  6. Droog de navel deppend af.

Na twee tot drie dagen wordt het granuloom kleiner en droger en verandert het van kleur. Heel soms kan een granuloom een beetje bloeden. Dit is niet erg. Soms moet je een paar dagen langer blijven behandelen. De navel is genezen als er alleen nog gewone huid te zien is.

Zie je geen verbetering of heb je nog vragen, neem dan contact op met de Jeugdgezondheidszorg.

Navelbreuk

Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een opening in de buikwand bij de navel. Je ziet dit meestal als een bobbeltje op die plek. Normaal gesproken sluit de opening in de buikwand zich nadat de navelstreng is afgevallen. Bij een navelbreuk gebeurt dit onvoldoende.

Onder de navel voel je vaak een kleine opening. Als deze opening blijft bestaan, noem je dit een navelbreuk. Het bobbeltje onder de huid wordt groter als je kind lacht of huilt, omdat de druk in de buik en dus in de navelbreuk dan groter wordt. Als de druk minder wordt, wordt het bobbeltje weer kleiner. Het bobbeltje is ook makkelijk terug te duwen.

Je kind heeft geen last van de navelbreuk. Het komt bij baby's vaak voor, vooral bij te kleine en te vroeg geboren kinderen. Als ouder hoef je eigenlijk niets te doen. Bij de meeste kinderen verdwijnt de navelbreuk vanzelf voor ze 7 jaar zijn.

Het is bijna nooit nodig om de navelbreuk te herstellen. Is de opening in de buikwand groter dan 2,5 cm of is de navelbreuk nog duidelijk aanwezig als je kind 4-5 jaar is, dan kun je overleggen met de Jeugdgezondheidszorg of huisarts of een operatie aan te raden is.

Kan een navelbreuk gevaarlijk zijn?

Er is een héél kleine kans (tussen 0,07 en 0,3%) dat er darmen afgekneld raken. Dit gebeurt als de darmen door de navelbreuk naar buiten komen en niet meer terug in de buik kunnen komen. Zo'n beknelling zorgt voor erge buikpijn, vaak met misselijk zijn en spugen. De navelbreuk ziet er dan vaak rood verkleurd uit en het lukt niet om de bobbel terug te duwen. Als je denkt dat er een beknelling is, neem dan snel contact op met een arts.

Deel deze informatie via social media